Βράβευση Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου, Νησίδες Ποιότητας 2021

· Announcement,Awards

For the English article click here.

Βράβευση Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου- Animal Welfare Karpathos

Νησίδες Ποιότητας 2021

 

broken image

   Στις 9 Δεκεμβρίου 2021, στην Παλαιά Βουλή στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η βράβευση μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που πραγματοποίησαν σημαντικό κοινωνικό έργο το 2021. Το βραβείο “Νησίδες Ποιότητας 2021” απονεμήθηκε σε 7 μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Η επιλογή των οργανώσεων και η διοργάνωση της εκδήλωσης  έγινε από την Ελλανόδικη Επιτροπή της Κίνηση Πολιτών. Τα βραβεία απένυμε στις επιλεγμένες οργανώσεις η αξιότιμη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου. Παράλληλα με την απονομή βραβείων, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων είχαν την δυνατότητα να γνωρίστουν μεταξύ τους μέσω εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την ίδια ημέρα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. 

    Το βραβείο εκ μέρους της Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου έλαβε η πρόεδρος της οργάνωσης Σοφία Χήρας, ενώ στην απονομή παρευρέθηκαν και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου: Θεοχαρίτη Πιττά, Μαρία Παυλάκου, Γεώργιος Κούρτης και Μαρία Λοΐζου. Στο πλευρό της ομάδας ήταν και η κυρία Σεραφίνα Αβραμίδου, ειδική σύμβουλος για τα αδέσποτα του Δήμου Αθηναίων,  η οποία εκπροσώπησε το Greek Animal Welfare Fund- Animal Action Hellas. 

broken image

Την εισήγηση για την βράβευση της Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου έκανε ο  πρόεδρος της Ελλανόδικης Επιτροπής κύριος Βασίλης Ραπανος, ο οποίος ανέφερε: 

Το έργο μας δεν ήταν εύκολο. Μέσα από τις πολλές υποψηφιότητες, έπρεπε να επιλέξουμε εκείνες που με την παρουσία και τη δράση τους έδειξαν πως στην εποχή μας υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που θέτουν το “εμείς” πάνω από το “εγώ”. Διανύουμε μία δύσκολη περίοδο στην οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία μετά από μία μακρά περίοδο οικονομικής δυσπραγίας. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι τιμώμενες και τιμώμενοι σήμερα έδειξαν με το αφιλοκερδές έργο τους ότι υπάρχει ανθρωπιά, υπάρχει ελπίδα. Επιβεβαίωσαν το λόγο του ποιητή μας, Γεωργίου Σεφέρη, ο οποίος κλείνοντας την ομιλία του στην Σουηδική Ακαδημία όταν του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ ανέφερε “ Σε αυτό τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου και αν βρίσκεται. Όταν, στο δρόμο της Θήβας, ο Οιδίπους συνάντησε τη Σφίγγα, κι αυτή του έθεσε το αίνιγμα της, η απόκρισή του ήταν: ο άνθρωπος. Τούτη η απλή λέξη χάλασε το τέρας. Έχουμε πολλά τέρατα να καταστρέψουμε. Ας συλλογιστούμε την απόκριση του Οιδίποδα.” Τώρα έρχομαι στην απονομή των βραβείων. Ως Δωδεκανήσιος αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που η επιτροπή επέλεξε να τιμήσει την Φιλοζωική Δράση Καρπάθου, που απαρτίζεται από εθελοντές που επί 20 χρόνια προσφέρουν ενεργό εθελοντικό φιλοζωικό  έργο στο νησί της Καρπάθου. Ως ομάδα εθελοντών αποτελεί την παλαιότερη στο νησί έχοντας επιμεληθεί εκατοντάδες υιοθεσίες, στειρώσεις και περιθάλψεις αδέσποτων ζώων. Η οργάνωση ιδρύθηκε επίσημα σε αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία τον Αύγουστο του 2020 έπειτα από πρωτοβουλία της Ελληνοαμερικανίδας κτηνιάτρου Άννα Κατωγυρίτη. Την προσπάθεια αυτή στήριξαν όλοι οι εθελοντές και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Στόχος της οργάνωσης είναι η μείωση του αδέσποτου πληθυσμού γατών και σκύλων, η διάσωση και περίθαλψη ζώων που υποφέρουν από ασθένειες, η διάσωση ζώων που έχουν υποστεί κακοποίηση από ανθρώπους, η ενημέρωση του κοινού σε σχέση με τους κανόνες ευζωίας των ζώων καθώς και η εκπαίδευση των παιδιών και των νέων μέσω σεμιναρίων. Είναι άξιο μνείας ότι μέσω της Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου, επιλέξατε κυρία Πρόεδρε να υιοθετήσετε την φημισμένη πλέον γάτα Καλυψώ. Η Φιλοζωική Δράση Καρπάθου εκπροσωπείται από την πρόεδρο της, την κυρία Σοφία Χήρας η οποία προσφέρει εθελοντικό έργο τόσο στην Αθήνα, όσο και την Κάρπαθο, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες και την οποία καλώ στη βήμα.

Στη συνέχεια η κυρία Χήρας έλαβε το βήμα όπου ανέφερε:

Ευχαριστούμε την Κίνηση Πολιτών για την τιμή που μας γίνεται σήμερα. Παραλαμβάνουμε αυτή τη διάκριση εκ μέρους όλων των φιλοζωικών οργανώσεων, αλλά και για τον κάθε φιλόζωο εθελοντή  ξεχωριστά σε όλη τη χώρα.  Εμείς, η Φιλοζωική Δράση Καρπάθου, είμαστε μία μικρή οργάνωση αλλά πιστεύουμε πως σε μικρό χρονικό διάστημα καταφέραμε σημαντικό έργο.” Η κυρία Χήρας ανέδειξε μερικά από τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα της οργάνωσης πριν ευχαριστήσει την κυρία Σακελλαρόπουλου για την υιοθεσία της Καλυψούς, αναφέροντας χαρακτηριστικά (σχετικά με την υιοθεσία): “Πιστεύουμε ότι η κίνηση εκείνη της Προέδρου ήταν υψηλού συμβολισμού αφού έστειλε ισχυρό μήνυμα φιλοζωίας σε όλη την χώρα, ακόμα και στο εξωτερικό.”. Η Σοφία Χήρας έκλεισε το λόγο της τονίζοντας τη σημασία του να εκτιμώμαι τις θετικές αλλαγές που γίνονται γύρω μας, υπογραμμίζοντας πως: 

 “Ναι, ακούμε καθημερινά για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αδέσποτα. Την ίδια ώρα, όμως, βλέπουμε και τη θετική πλευρά των πραγμάτων και ότι πολλά πράγματα αλλάζουν, βελτιώνονται. Όλο και συχνότερα ακούμε για φιλοζωικές, δήμους  και απλούς πολίτες που κάθε μέρα βοηθάμε με το δικό τους τρόπο. Ο πολιτισμός μιας κοινωνίας αναδεικνύεται και αποδεικνύεται από την έμπρακτη ευαισθησία της προς τα ζώα. Κάθε, λοιπόν, φιλοζωική, πρέπει να γίνεται η φωνή που τα ζώα δεν έχουν. Αυτό είναι σήμερα το χρέος μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Η δική σας διάκριση σήμερα μας δίνει τη δυνάμη και το κουράγιο να συνεχίσουμε το έργο μας. Εκ μέρους όλης της ομάδας μας, σας ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας κάνατε.

H Φιλοζωική Δράση Καρπάθου θα ήθελε να ευχαριστήσει από καρδιάς όλους τους εθελοντές, τους δωρητές και τις οικογένειες που έχουν υιοθετήσει ζώα μέσω της οργάνωσης. Χωρίς τη συμβολή όλων, το συλλογικό αυτό έργο δεν θα ήταν εφικτό.  

broken image

Η ΦΔΚ αποτελεί αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και βασίζεται αποκλειστικά στο έργο εθελοντών και στις δωρεές που λαμβάνει για την πραγματοποίηση διασώσεων και προγραμμάτων. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα μέσω της επίμης ιστοσελίδας www.AnimalWelfareKarpathos.com . Email: Info@AnimalWelfareKarpathos.com