Επίσκεψη Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρπάθου

· Education,Community Outreach

For the English article, click here

Τα παιδιά αποτελούν το μέλλον και δίνουν την ελπίδα για έναν κόσμο πιο ανθρώπινο και πιο ευγενικό προς όλες τις μορφές ζωής που μας περιβάλλουν. Γι αυτό ακριβώς ένας από τους βασικούς στόχους της Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου είναι η ευαισθητοποίηση παιδιών και νέων σε θέματα που αφορούν την ευζωία των ζώων. Σκοπός της οργάνωσης δεν είναι μόνο η περίθαλψη ζώων που έχουν ανάγκη (βραχυπρόθεσμος στόχος), αλλά κυρίως η βελτίωση του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται στο νησί (μακροπρόσθεσμος στόχος).

Στο πλαίσιο αυτό η Φιλοζωική Δράση Καρπάθου επισκέφθηκε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρπάθο, κατόπιν προσκλήσεως από την διευθύντρια κ. Καλλιόπη Ιωαννίδου τον περασμένο Δεκέμβριο (2021).  Η συγκεκριμένη δράση είχε συζητηθεί με την διευθύντρια από τον Απρίλιο 2020 ως μέρος των δράσεων και στόχων που έθεσαν τα ιδρυτικά μέλη της ΦΔΚ, κατά την προετοιμασία της  επίσημης ίδρυσης της οργάνωσης. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας δεν κατέστη εφικτή η πραγματοποίηση της.  

Ο μήνας εθελοντισμού στα σχολεία, ήταν μια ιδανική ευκαιρία ώστε να γίνει μία εισαγωγή στους μαθητές σχετικά με την φροντίδα των ζώων και την εθελοντική προσφορά μέσω της Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου. Η δράση πραγματοποιήθηκε σε δύο στάδια, με μια αρχική παρουσίαση στο σχολείο από τα διοικητικά μέλη της οργάνωσης και κατόπιν με επίσκεψη στον συνεργαζόμενο κτηνίατρο δρ Ηλία Πώχο

broken image

Την Φιλοζωική Δράση Καρπάθου εκπροσώπησαν στο σχολείο οι κυρίες Luisa Ricaldone και Μαρία Παυλάκου, και μέσω Zoom συνδέθηκε η κτηνίατρος δρ Άννα Κατωγυρίτη. Η κτηνίατρος στην αρχική παρουσίαση προς τους μαθητές μίλησε για τις βασικές ανάγκες των ζώων και τη βασική τους φροντίδα με απλούς όρους. Έγινε αναφορά στα ζώα που μπορεί κανείς να βρει στην Κάρπαθο, και δόθηκαν παραδείγματα ζώων που υπάρχουν σε άλλες χώρες. Η κτηνίατρος μοιράστηκε φωτογραφίες και βίντεο με τους μαθητές, ενώ παράλληλα τους ενθάρρυνε να μοιραστούν ιστορίες από δικά τους κατοικίδια ή αδέσποτα που φροντίζουν. Τα χέρια που σηκώθηκαν στον αέρα ήταν πολλά, και οι ιστορίες άφθονες! Προς ευχάριστη έκπληξη όλων, 3 μαθήτριες είχαν ήδη διασώσει αδέσποτα μαζί με τους γονείς τους, παρά τη νεαρή τους ηλικία.  Στην ίδια επίσκεψη, οι μαθητές έμαθαν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν εθελοντικά στην φροντίδα αδέσποτων, ξεκινώντας με τους πιο απλούς τρόπους που είναι η σίτιση τους και ο σεβασμός προς αυτά. 

Το πρώτο κομμάτι της δράσης έκλεισε με την ανταλλαγή ιδεών για μελλοντικά πρότζεκτ στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν, όπως στην καλλιτεχνική επιμέλεια έτοιμων ξύλινων σπιτιών που θα διαθέσει η ΦΔΚ, τη συμμετοχή σε προγράμματα στειρώσεων για την φροντίδα των ζώων μετά τα χειρουργεία κ.α. 

Επίσκεψη των μαθητών σε κτηνιατρείο… και γνωριμία με τον Σνούπι ! 

broken image

Σε επόμενη ημέρα, οι μαθητές επισκέφθηκαν το κτηνιατρείο του δρ Ηλία Πώχου, ο οποίος με μεγάλη όρεξη συμμετείχε στην δράση. Εκεί τους περίμενε ο Σνούπι, ένα μικρόσωμο σκυλάκι που βρέθηκε υποσιτισμένο και εγκαταλελειμμένο το περασμένο καλοκαίρι και περιέθαλψαν εθελοντές της ΦΔΚ πριν υιοθετηθεί. Ο Σνούπι έγινε σύντομα ο σταρ της ημέρας, καθώς συμμετείχε και αυτός ενεργά στις παρουσιάσεις! Ο κτηνίατρος μοιράστηκε μαζί με τους μαθητές την ιστορία του Σνούπι και εξήγησε τι πρέπει να κάνουν αν βρουν ζωάκια που έχουν ανάγκη κτηνιατρικής φροντίδας. Παράλληλα, τους μίλησε και εκείνος για την βασική φροντίδα των ζώων και τους έδειξε με την βοήθεια του Σνούπι πως γίνεται η κτηνιατρική εξέταση στα ζώα. 

broken image

Τα μέλη της  Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου ευχαριστούν από καρδιάς την κ. Καλλιόπη Ιωαννίδου για την πρόσκληση, καθώς και τους δασκάλους για την υποδοχή. Συγχαίρουμε τους δασκάλους για αυτές τις πρωτοβουλίες και με μεγάλη χαρά αναμένουμε μελλοντικές δράσεις και συνεργασίες με τα τοπικά σχολεία. Εάν επιθυμείτε να γίνετε εθελοντές της Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου, παρακαλούμε στείλτε μήνυμα στην επίσημη σελίδα Facebook (εδώ) ή email στο Volunteer@AnimalWelfareKarpathos.com

 

Σημειώσεις:

  1. Τα διοικητικά μέλη που επισκέφθηκαν το σχολείο αυτοπροσώπως είχαν αρνητικό COVID-19 rapid test πριν την επίσκεψη και φορούσαν μάσκα καθόλη την διάρκεια της παρουσίασης τους στο σχολείο. 
  2. Ο Σνούπι είναι ένα υγιεστατο και πλήρως εμβολιασμένο σκυλάκι.
  3. Όλες οι βασικές παρουσιάσεις της ΦΔΚ πραγματοποιήθηκαν από κτηνιάτρους.