Με 307 στειρώσεις γατών έληξε το πρόγραμμα στο Όθος!

· Announcement,Othos,Spay Neuter Programs

For the English version please click here.

broken image
broken image

 

Τον Φεβρουάριο του 2024 η Φιλοζωική Δράση Καρπάθου-Animal Welfare Karpathos, σε συνεργασία με την οργάνωση Veterinary Global Aid, Inc (ΜΚΟ με έδρα τις ΗΠΑ) ολοκλήρωσε άλλο ένα πρόγραμμα στειρώσεων και περίθαλψης αδέσποτων γατών, με το απαραίτητο εκπαιδευτικό σκέλος, στο νησί της Καρπάθου. Αυτή τη φορά η ομάδα μας ταξίδεψε στο χωριό Όθος, όπου για πρώτη φορά έγινε τέτοιο πρόγραμμα εντός του χωριού. Η φιλοξενία των ντόπιων έδωσε τον τόνο για μια ξεχωριστή εμπειρία. Οι κάτοικοι του χωριού όχι μόνο άνοιξαν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν τους εθελοντές, αλλά καθημερινά ετοίμαζαν υπέροχα γεύματα και παραδοσιακά κεράσματα. Η κοινότητα των Οθειτών της διασποράς, από τις ΗΠΑ μέχρι την Αυστραλία, και οι σύλλογοι του χωριού που εδρεύουν στην Ελλάδα, επίσης υποστήριξαν το πρόγραμμα με ενθουσιασμό συγκεντρώνοντας σημαντικές δωρεές (βλ. παρακάτω) που ανήλθαν σε σύνολο 3051 ευρώ. Το συνολικό κόστος του προγράμματος ήταν 7008.79 ευρώ και καλύφθηκε από προηγούμενες δωρεές που πραγματοποιήθηκαν στην οργάνωση.

Το πρόγραμμα έλαβε έγκριση από τη δημοτική αρχή, τον Δήμαρχο Καρπάθου κ. Μιχάλη Φελλουζή και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην ομάδα μας συμμετείχαν εθελοντές (βλ. παρακάτω) τόσο από το Όθος όσο και από χώρες του εξωτερικού (Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Αμερική και Αγγλία). Οι τελευταίοι μάλιστα ταξίδεψαν στο νησί ειδικά για να πάρουν μέρος στο πρόγραμμά μας. Τα ονόματα των δωρητών και των εθελοντών βρίσκονται στο τέλος της σελίδας. 

broken image

Σε κάθε πρόγραμμά μας αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και η προσπάθεια να τις υπερβούμε μας δίνει πολύτιμη εμπειρία για να γινόμαστε καλύτεροι την επόμενη φορά. Χάρη στη σκληρή δουλειά της κτηνιατρικής μας ομάδας και των εθελοντών παγίδευσης, που βρίσκονταν στην κλινική και στο πεδίο αντίστοιχα για σχεδόν 12 ώρες την ημέρα, αυτό το πρόγραμμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας ως προς τον αριθμό των ζώων που ελαβαν περίθαλψη στην κλινική μας (312) μέσα σε μόλις 3,5 ημέρες.

Προτού εστιάσουμε σε μερικά στιγμιότυπα θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας σε κάποιους ανθρώπους για τη σημαντική συμβολή τους στην υλοποίηση του προγράμματος. Η προσπάθειά μας δεν θα είχε καρποφορήσει χωρίς τον πατέρα Δημήτριο Σκαρβελάκη, που μας πρόσφερε την αμέριστη υποστήριξή του σε όλα τα στάδια προπαρασκευής του προγράμματος και υποδέχτηκε την ομάδα μας με τον πιο θερμό τρόπο. Η ειλικρινής αγάπη του για του τετράποδούς μας φίλους λειτούργησε ως σταθερή πηγή έμπνευσης και στήριγμα για τους εθελοντές μας, παρά τις εξαντλητικές ώρες δουλειάς στην κλινική και στο πεδίο.

broken image

Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε την Εκκλησιαστική επιτροπή Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Όθους για την παραχώρηση των χώρων του Εκκλησιαστικού Μεγάρου Στων. Τον πάρεδρο της τοπικής κοινότητας Όθους κ. Ματθαίο Οικονομίδη, που υποστήριξε το πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής του και πολλές φορές ήρθε ο ίδιος να φροντίσει για την επίλυση διάφορων ζητημάτων. Επίσης, τον κ. Shamraz Sarwar (Αλή) για την καθημερινή του παρουσία και την αφιλοκερδή βοήθειά του στη μεταφορά των απαραίτητων προμηθειών και τη διαμόρφωση του χώρου.


broken image

Από απλές πληγές.. μέχρι εξορύξεις ασθενικών ματιών… μέχρι διάγνωσεις καρκίνου: οι κτηνίατροι της ΦΔΚ προσέφεραν υψηλής ποιότητας φροντίδα.

Όπως και στα προηγούμενα προγράμματά μας, έτσι και αυτή τη φορά οι κτηνίατροί μας βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια ευρεία γκάμα ασθενειών. Οι περισσότερες από τις αδέσποτες γάτες που παγιδεύτηκαν υπέφεραν από σοβαρές οδοντικές παθήσεις και στοματίτιδα. Σε όποιες περιπτώσεις ήταν δυνατό, προχωρήσαμε σε εξαγωγές των κατεστραμμένων δοντιών μετά την ολοκλήρωση της στείρωσης του ζώου και δόθηκαν τα κατάλληλα αντιβιοτικά και παυσίπονα. Επιπλέον, έγιναν 5 χειρουργεία εξόρυξης οφθαλμών σε γατάκια τα μάτια των οποίων είχαν καταστραφεί και δεν υπήρχε τρόπος να σωθούν. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν 3 ακρωτηριασμοί αυτιών που είχαν καρκινικούς όγκους.  3 τυφλά γατάκια τοποθετήθηκαν σε φιλοξενία και για 2 από αυτά βρέθηκαν υιοθεσίες στην Αθήνα. Χάρη στο φορητό υπερηχογραφικό μηχάνημα που έφερε μαζί του ο Dr. Palluch ήμασταν σε θέση να διαγνώσουμε προχωρημένο καρκίνο του ήπατος σε έναν αρσενικό γάτο. Σύμφωνα με την κυρία που φροντίζει τη συγκεκριμένη αποικία, ο γάτος έχανε βάρος όλο το προηγούμενο διάστημα και είχε ίκτερο. Ένας αριθμός γατών (κυρίως αρσενικών) είχαν μολυσμένες πληγές, τις οποίες επίσης φροντίσαμε. Όλες οι γάτες εμβολιάστηκαν και έλαβαν αντιπαρασιτική θεραπεία. Κάποιες από τις γάτες που παγιδεύτηκαν από αποικίες που ταΐζονται σε καθημερινή βάση ήταν υπέρβαρες, και οι κτηνίατροι υπογράμμισαν τη σημασία μιας ισορροπημένης δίαιτας στους εθελοντές. Τέλος, αρκετές γάτες είχαν σοβαρό πρόβλημα διάρροιας και οι πιο βαριές περιπτώσεις κρατήθηκαν σε προσωρινή φιλοξενία, ώστε να λάβουν περαιτέρω περίθαλψη και θεραπεία.


broken image

Από το νηπιαγωγείο... στο λύκειο: η ΦΔΚ εστιάζεται στη νέα γενιά που αποτελεί το μέλλον!

Μία ημέρα πριν την έναρξη του προγράμματος, η Δρ. Κατωγυρίτη επισκέφθηκε το νηπιαγωγείο του Όθους. Εκεί, την περίμεναν τέσσερις ενθουσιώδεις μαθητές, που ανυπομονούσαν να συζητήσουν μαζί της για τα αγαπημένα τους ζώα. Τα παιδιά είχαν ετοιμάσει πολλές ζωγραφιές τις οποίες πρόσφεραν ώστε να μπουν στην προσωρινή κλινικη. Κατά την τελευταία ημέρα του προγράμματος, οι μικροί μαθητές επισκέφθηκαν την κλινική μας με τον δάσκαλό τους κ. Φίλιππο Μπρέντα, και ξεναγήθηκαν στον χώρο, σε ώρα που δεν γίνονταν χειρουργεία, ώστε να καταλάβουν όλη τη διαδικασία. Τέλος, η οργάνωση Veterinary Global Aid, Inc. δώρισε 10 ελληνικά παιδικά βιβλία στο Νηπιαγωγείο του Όθους!

Λίγες ημέρες μετά το τέλος των χειρουργείων, η Δρ. Κατωγυρίτη και η κα. Σοφία Χήρας επισκέφθηκαν το Γενικό Λύκειο Απερίου, όπου είχαμε τη χαρά να συζητήσουμε με τους μαθητές της Β΄ τάξης. Η επίσκεψη είχε οργανωθεί σε συνεργασία με την Δρ. Σταυρούλα Τριανταφύλλου, διευθύντρια του σχολείου. Το ενδιαφέρον των μαθητών για τα θέματα που πραγματευτήκαμε, σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων, τη φροντίδα τους και τη συμβίωση με αυτά, μας έδωσε ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον. Η Δρ. Άννα και η Σοφία ενθάρρυναν τους μαθητές να γίνουν και εκείνοι εθελοντές και να συμμετέχουν στο επόμενο πρόγραμμά μας!

 

broken image
broken image

Εθελοντές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα

Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετείχαν, όπως κάθε φορά, πολλά από τα έμπειρα μέλη του Δ.Σ. της Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου. Επιπλέον, καλοσωρίσαμε νέους εθελοντές, που είτε από κοντά (ντόπιοι) είτε από μακριά (ΗΠΑ, Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο) έτρεξαν να βοηθήσουν. Θα θέλαμε να τους αναφέρουμε εδώ έναν προς έναν, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της συνεισφοράς τους.

Επικεφαλής κτηνίατρος/χειρουργός:
Δρ. Άννα Κατωγυρίτη

Αδειοδοτημένοι κτηνίατροι:
Δρ. Γιάννα Κατιρτζόγλου
Dr. Andreas Palluch
Δρ. Αναστασία Περάκη
Dr. Bob Suurenbroek

Πιστοποιημένες κτηνιατρικές νοσοκόμες:
April Bowen
Janina Wappler

Εθελοντές που βοήθησαν στην Παγίδευση/ Απελευθέρωση γατών

Wendy Abdala, Wasan Alhashimi, Αργυρώ Βαρδαλάκου, Kimly Berends, Annet van der Kaag, Άννα Καμαράτου, Αντώνης Καμαράτος, Βένα Καμαράτου, Μαρία Καμαράτου, Φωτεινή Λαγωνικού, Μαρία Λοΐζου, Wilma Looye, Silvia Maas, Λίτσα Μαρή, Μιχάλης Μικρός, Μιχαηλία Νισύριου, Ζήνα Παπαγιάννη, Μαρία Παυλάκου, Άννα Πετράκη, Χάιντι Πιττά, Πολυχρόνης Πολυχρονίου, Luisa Ricaldone, Ineke Termeer, Marco Termeer, Βίκυ Χαλκιά, Καλλιρρόη Χανιώτη, Νίκος Χανιώτης, Σοφία Χήρας-Μικρού, Ειρήνη Χριστοδουλάκη-Ρεΐση

Εθελοντές που μαγείρεψαν γεύματα:

Νίνα Καμαράτου, Marisca Karatzas-Dijk, Ντόλυ Κωνσταντινίδη, Ειρήνη Λαγωνικού, Άννα Λέου, Σοφία Λυριστάκη, Ματθαίος Οικονομίδης, Φωτεινή Πατσουράκη-Αντωνακάκη, Ευτυχία Πετράκη, Καλλιόπη Σαΐτη, Δέσποινα Σκούλλου, Ρηνιώ Σταυράκη, Άννα-Μαρία Τσουγκριάνη, Καλλιρρόη Χανιώτη, Σοφία Χανιώτη-Βασιλειάδη, Μιχάλης Χαψής, Μαριγώ Χριστοδουλάκη

Ευχαριστούμε την κυρία Δέσποινα Σκούλλου, που με μεγάλη επιμέλεια οργάνωσε την προσφορά σπιτικών γευμάτων και παραδοσιακών κερασμάτων από τις οικογένειες του χωριού.

Εθελοντές που βοήθησαν με τον καθαρισμό και την προετοιμασία του μεγάρου

π. Δημήτριος Σκαρβελάκης, Φραγκίτσα Βασιλειώτη, Άννα Πετράκη, Ευτυχία Πετράκη, Καλλιόπη Σαΐτη, Ρηνιώ Σταυράκη, Ειρήνη Τόσκα, Μαριγούλα Τσαπούκη-Κώνστα, Άννα-Μαρία Τσουγκριάνη

Στην οικογένεια της γλυκύτατης Κυζούλας Χαλκιά, που γνωρίσαμε ως μέλος αυτής της ομάδας εθελοντών, τα θερμά μας συλλυπητήρια για την απώλειά της.

Βοήθεία σε πρακτικά θέματα πρόσφεραν οι:

Λάμπρος Τσουγκριάνης, Κώστας Παπανικολάου (Ηλεκτρονική Παπανικολάου)

broken image
broken image


Δωρητές και Χορηγοί

Χορηγοί καταλλυμάτων (οικογένειες και επιχειρήσεις που προσέφεραν δωμάτια στους εθελοντές)

Φωτεινή Κοκκινίδου,
Πόπη Κούρουγλου-Ντοκάκη,
Ζωή Πρωτόπαπα,
Μαρία Χαψή (“Vineyard Cottage Stes”),
Άννα Λαγωνικού (“Anna’s House”).

Δωρητές (χρηματικές συνεισφορές που ανήλθαν στα 3051 ευρώ. Οι δωρητές αναγράφονται ξεκινώντας από όσους προσέφεραν το μεγαλύτερο ποσό)

- White House Bride- Stacie Leon
- Karpathian Progressive Association of Australia
- Αδελφότητα Οθειτών Αμερικής & Καναδά "Αγιος Παντελεήμων"
- Περικλής Λαγωνικός & Laura Liberman
- Γιάννης Κούρουγλος
- Ηλίας Λαγωνικός & Φραγκίτσα Καμπούρη-Λαγωνικού
- Βασίλης Ντοκάκης
- Φωτεινή Κοκκινίδου
- Harper Cafe/ Bar, Πηγάδια, Κάρπαθος
- Σύλλογος Οθειτών Καρπάθου “Ο Ζέφυρος”, Πειραιάς, Ελλάδα
- Σοφία Παπακώστα
- Μαίρη Κριτσιώτη
- Αργυρώ Βαρδαλάκου
- Φραγκίτσα Λαγωνικού-Μπέρτου
- Νίκος & Μαρία Φασουλέτου
- Μανώλης & Κωνσταντίνα Κριτσιώτη
- Άντζελα Κωστέτσου
- Ηλίας & Πόπη Πηλείδη

Χορηγοί δείπνων για τους εθελοντές : 

- Εκκλησιαστική επιτροπή Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Όθους,
- Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος "Εργασία & Χαρά" Όθους Καρπάθου,
- Καλλιόπη Νικολαΐδου, Έπαρχος Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου,
- Μιχάλης Μικροπαντρεμένος & Σοφία Χήρας-Μικροπαντρεμένου

Χορηγοί σε είδος ή υπηρεσίες

- Eva (Evdoxia) K. Modica: υψηλής ποιότητας χειρουργικά ράμματα αξίας άνω των 200€
- Μαρία Λοΐζου-Ιωαννίδη: είδη γραφείου και πάνες για τα ζωάκια αξίας συνολικής αξίας περίπου 150€
- Στεγνοκαθαριστήριο ~ Παππάς Α. Γεώργιος: πλύσιμο και στέγνωμα σε όλες τις πετσέτες και τα σεντόνια που χρησιμοποιήθηκαν για την περίθαλψη των ζώων κατά τη διάρκεια του προγράμματος
- Απεντομωτική-Μελετητική Καρπάθου (Κωνσταντινίδης Εμμανουήλ Γ.): απολύμανση του χώρου της κλινικής μετά το τέλος του προγράμματος

- Karpathos Fruit Market: προϊόντα αξίας 20€
- Argo gas station: 20lt κηροζίνη θέρμανσης σε προνομιακή τιμή για τη θέρμανση της κλινικής
- Νίκος Αβδελλής: 20lt κηροζίνη θέρμανσης για τη θέρμανση της κλινικής
- ΚΤΕΛ Καρπάθου: δρομολόγια για τη μεταφορά των εθελοντών από και προς το αεροδρόμιο
- Mini Market Οπωροπαντοπωλείο Άννα Μαλιχουτσάκη ~ Βασίλης Πέρος: είδη πρωινού
- Αθανασίου Ο.Ε., Πρατήριο Άρτου, Αρτοποιεία: 3kg καρπάθικα κουλούρια
- Φρουτεμπορική Σητείας ~ Μιχάλης Κασωτάκης: προϊόντα αξίας 20€


Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα και το έργο της Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Facebook/Instagram: @animalwelfarekarpathos

Email: Info@AnimalWelfareKarpathos