Εγγραφή της Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφίας

· Press Release,Announcement

For the English version please click here.

broken image

Με την ευκαιρία της εγγραφής της Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου (Αnimal Welfare Karpathos) στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), με αριθμό εγγραφής 5157, θα θέλαμε να θέσουμε στη διάθεση της καρπαθιακής κοινωνίας κάποια χρήσιμα ενημερωτικά στοιχεία.

Η Φιλοζωική Δράση Καρπάθου (Animal Welfare Karpathos) δραστηριοποιείται με τη σημερινή της μορφή στο νησί από το 2020, οπότε και ιδρύθηκε από την Ελληνοαμερικανίδα κτηνίατρο με καταγωγή από την Κάρπαθο Δρ. Άννα Κατωγυρίτη, με πρόεδρο την Σοφία Χήρας-Μικρού, και είναι οργανωμένη με βάση τα πιο αυστηρά διεθνή κριτήρια και πρωτόκολλα.

Η δράση μας όλα αυτά τα χρόνια περιλαμβάνει:
α) διοργάνωση μεγάλων προγραμμάτων στειρώσεων και περίθαλψης αδέσποτων γατών, μέσω των οποίων έχουν στειρωθεί πάνω από 1100 αδέσποτες γάτες, β) εκπαιδευτικά προγράμματα και επισκέψεις σε σχολεία του νησιού, γ) παροχή τεχνογνωσίας και καθοδήγησης στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης όποτε αυτό μας έχει ζητηθεί, δ) κτηνιατρική καθοδήγηση εθελοντών, κατοίκων του νησιού, για την περίθαλψη πολυάριθμων τραυματισμένων ή άρρωστων αδέσποτων ζώων, ε) κάλυψη των σχετικών κτηνιατρικών εξόδων, ζ) εκατοντάδες επιτυχημένες υιοθεσίες αδέσποτων ζώων και πολλά ακόμα. Περισσότερα μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα μας www.AnimalWelfareKarpathos.com.

Η νομική μορφή της Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου είναι αυτή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας (ΑΜΚΕ). Το καταστατικό της οργάνωσης είναι δημοσιευμένο στο Πρωτοδικείο Ρόδου και στη διάθεση του καθενός, οι φορολογικές της υποχρεώσεις εκπληρώνονται σε ετήσια βάση και η λειτουργία της ακολουθεί όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο. Κανένα από τα μέλη και τους εθελοντές της οργάνωσης δεν αμείβεται και το ίδιο ισχύει και για τους κτηνιάτρους και τους εξειδικευμένους νοσηλευτές με τους οποίους συνεργαζόμαστε στα προγράμματά μας.

Η νομική σύσταση της Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου δεν της απαγορεύει τη συνεργασία με τη δημοτική αρχή και το κράτος όσον αφορά τη διαχείριση των ζώων και την πραγματοποίηση προγραμμάτων, πράγμα που προκύπτει ξεκάθαρα από τη σχετική νομοθεσία. Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), που τέθηκε σε μερική λειτουργία μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, διαθέτει υπό μητρώο σωματείων, ενώσεων ΚΑΙ αστικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων (ΑΜΚΕ) μεταξύ άλλων, στο οποίο έχουμε ενταχθεί κανονικά, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Τέλος, να αναφέρουμε εδώ πως ως οργάνωση, αν και έχουμε το δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα επιδοτήσεων, δεν έχουμε επιδιώξει να λάβουμε επιχορηγήσεις από το κράτος ή τη δημοτική αρχή. Βασιζόμαστε σε δωρεές και είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες για τη μέχρι τώρα συνεργασία και εμπιστοσύνη του κόσμου που μας στηρίζει.

Ως Φιλοζωική Δράση Καρπάθου - Animal Welfare Karpathos συμμεριζόμαστε την αγωνία κάθε ανθρώπου στο νησί που νοιάζεται για τα αδέσποτα. Ταυτόχρονα, είμαστε αποφασισμένοι να θωρακίσουμε τη δουλειά μας, τους εαυτούς μας και την οργάνωσή μας από οποιαδήποτε φημολογία ή παραπληροφόρηση, είτε αυτή εκκινεί από άγνοια είτε από κακή πρόθεση, ενώ προστατευόμαστε μένοντας σταθερά σε απόσταση από μεμονωμένες συμπεριφορές και στάσεις που δεν προάγουν τα συμφέροντα των ζώων και τη δημόσια ζωή εν γένει.

Μένουμε προσηλωμένοι στην καθημερινή προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των αδέσποτων στο νησί μας και την ευαισθητοποίηση πρώτα απ’ όλα της νέας γενιάς, αλλά και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, πάντοτε με θετικό τρόπο. Θα χαρούμε να σας γνωρίσουμε από κοντά σε κάποια από τις επόμενες δράσεις μας. Το επόμενο μεγάλο μας πρόγραμμα στειρώσεων και περίθαλψης αδέσποτων γατών θα πραγματοποιηθεί στην Αρκάσα 13-16 Ιουλίου, 2024!