Dr. Jane Goodall: Συγχαρητήριο μήνυμα στον δήμαρχο Καρπάθου, Γιάννη Νισύριο και στους εθελοντές της Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου.

 

Σε ένα αποκλειστικό ​βίντεο​, η φημισμένη πρωτευοντολόγος και Πρέσβειρα Ειρήνης του Ο.Η.Ε, Δρ Τζέιν Γκούντολ (Dr. Jane Goodall)​ συγχαίρει τον Δήμαρχο Καρπάθου, κύριο Γιάννη Νισύριο ​για την υποστήριξη που έχει δείξει στις ιδέες και τις προτάσεις των εθελοντών της ​Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου- Animal Welfare Karpathos που αφορούν στην βελτίωση ζωής των αδέσποτων του νησιού.

Στο ίδιο βίντεο, η Τζέιν Γκούντολ συγχαίρει όλους τους εθελοντές και ονομάζει τους: Alf B. Meier, Alexandra Desmond, Yvonne Deutch, Σοφία Χήρας-Μικρού, Αγγελική Φράγκου, Anja Van Rossum, Evie Moreno (Βλαστού), Θεοχαρίτη Πιττά, Luisa Ricaldone και Άννα Κατωγυρίτη. Οι εκπρόσωποι της οργάνωσης είχαν πολλαπλές συναντήσεις με τον Δήμαρχο Καρπάθου τον τελευταίο χρόνο, όπου συζητήθηκαν τρόποι βελτίωσης της ζωής των αδέσποτων. Μεταξύ αυτών ο σχεδιασμός πρότυπου κέντρο περίθαλψης αδέσποτων, δημιουργία εθελοντικών προγραμμάτων και επιτροπών για την μείωση του πληθυσμού τους μέσω στειρώσεων και υπεύθυνων υιοθεσιών.

broken image

H Δρ Τζέιν Γκούντολ, οι επιστημονικές ανακαλύψεις της οποίας άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον άνθρωπο και τα ζώα, είναι διεθνώς γνωστή για το φιλοζωική και περιβαλλοντολογικό της έργο. Η ίδια είχε επισκεφθεί την Ελλάδα το 2016 και το 2018 για μια σειρά ομιλιών μέσω του επίσημου γραφείου της Jane Goodall’s R&S Greece και γνωρίζει εκτενώς το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα αδέσποτα ζώα στην Ελλάδα. To γραφείο της είχε ιδρυθεί από την κτηνίατρο Άννα Κατωγυρίτη(Anna Katogiritis), με την οποία η Πρέσβειρα συνεργάζεται στενά από το 2014. Η κτηνίατρος με καταγωγή από την Κάρπαθο είναι η μοναδική ελληνίδα που έχει εργαστεί εθελοντικά στο κέντρο

αποκατάστασης χιμπατζήδων του Ινστιτούτου Τζέιν Γκούντολ στην Αφρική- ενώ παράλληλα έχει ακολουθήσει την Πρέσβειρα και σε άλλες ομιλίες της στην Αμερική. ​H Τζέιν Γκούντολ έχει στηρίξει θερμά τις φιλανθρωπικές και φιλοζωικές δραστηριότητες της γνωρίζοντας την αφοσίωση που έχει επιδείξει η νεαρή κτηνίατρος για την προστασία των ζώων διεθνώς.

broken image

Τον Ιούλιο 2019 ζητήθηκε από την Άννα Κατωγυρίτη να σχεδιάσει ένα πρότυπο εθελοντικό πρόγραμμα στείρωσης αδέσποτων ζώων, από το Greek America Foundation. Το ίδρυμα είναι γνωστό για το φιλανθρωπικό του έργο στην Ελλάδα και την Αμερική και φέρει το σεβασμό όλης της ελληνικής ομογένειας. Η κτηνίατρος δούλεψε αφιλοκερδώς με την ομάδα του ιδρύματος για την δημιουργία αυτού του προγράμματος, το οποίο θα εφαρμοστεί στην Κάρπαθο το ερχόμενο καλοκαίρι (Ιούνιος, 2021). Οι εθελοντές που θα λάβουν μέρος μέσω του ιδρύματος θα έχουν πρώτα παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καρπάθου.

[​Το πρόγραμμα είχε αρχικά ανακοινωθεί για τον Ιούνιο 2020, ωστόσο λόγω της πανδημίας είχε αναβληθεί.]

H ​Φιλοζωική Δράση Καρπάθου- Animal Welfare Karpathos ​αποτελεί μία νέα μη κερδοσκοπική οργάνωση, το έργο της οποίας βασίζεται 100% στις δράσεις όλων των εθελοντών που την απαρτίζουν. Ως οργάνωση, συνίσταται από εθελοντές που επί 20 χρόνια βοηθούν ανιδιοτελώς τα εκατοντάδες αδέσποτα στο νησί. Η οργάνωση απαρτίζεται από δύο επιτροπές: μία επιτροπή ελέγχου με διοικητικά μέλη στην Αμερική και την Αγγλία, το τοπικό διοικητικό συμβούλιο με έδρα την Κάρπαθο και τα επίτιμα μέλη της. Σε αυτά, συμπεριλαμβάνονται η ίδια η Πρέσβειρα του Ο.Η.Ε Δρ Τζέιν Γκούντολ, και η αξιότιμη Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου που πρόσφατα υιοθέτησε το γατάκι Καλυψώ.

Οποιοσδήποτε επιθυμεί να στηρίξει οικονομικά τις δράσεις των εθελοντών μπορεί να πραγματοποιήσει δωρεές απευθείας μέσω του επίσημου τραπεζικού λογαριασμού ή μέσω Paypal. Όλα τα στοιχεία βρίσκονται στην ιστοσελίδα: ​www.AnimalWelfareKarpathos/DONATE​. Διασωθέντα ζώα που είναι έτοιμα για υπεύθυνες υιοθεσίες αναρτώνται τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της οργάνωσης, όσο και στην επίσημη ιστοσελίδα (​www.AnimalWelfareKarpathos.com/ADOPT​).

broken image
broken image

Φωτογραφίες:

- Jane Goodall, Athens Greece 2016 by Fragitsa Katogiritis

- Sophia Hiras Microu, mayor John Nisyrios, Anna Katogiritis, Karpathos 2020

- Anna Katogiritis and Jane Goodall, Athens Greece 2016 by Fragitsa Katogiritis

- Jane Goodall with stray dogs, Athens Greece 2016 by Fragitsa Katogiritis

Η Φιλοζωική Δράση Καρπάθου δεν σχετίζεται με άλλους συλλόγους ή οργανώσεις εκτός και αν γίνεται τέτοια αναφορά στην επίσημη ιστοσελίδα μας.